Déli határainknál nyugalom van, ám ha Nyugat-Európából visszaküldhetik a menekülteket, így hazánk és Heves megye is veszélybe kerülhet – jelentette ki Nyitrai Zsolt fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője a belügyminisztérium parlamenti államtitkárával, Kontrát Károllyal közösen tartott egri sajtótájékoztatón.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta: Magyarország volt az első országok egyike, amelyik találkozott ezzel a súlyos problémával, s a magyar polgárok voltak azok, akik először szembesültek a kialakult helyzettel a mindennapok során.

Illegális bevándorlás: most Nyugat felől fenyeget a veszély

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: egy olyan európai, illetve világjelenségről van szó, amelynek nem a magyarok az okai, mégis őket érintette a legsúlyosabban a gyorsan és folyamatosan növekvő migrációs tömeg megjelenése. Ezért kellett Magyarországnak egyedi megoldásokat találnia a problémára, amely nemcsak országos, hanem helyi ügy is, hiszen a kötelező kvóta bevezetésével a menekültek szétszéledhetnek az országban – tette hozzá.

Bár déli határainkon most nyugalom van, ám a veszély ebben a pillanatban Nyugatról fenyeget, hiszen a beáramló migránsok hatalmas káoszt okozhatnak. Ezért van szükség az állandó figyelemre és arra, hogy folyamatosan tájékoztassuk a megye közvéleményét – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Kontrát Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió által szeptemberben elfogadott kötelező kvótarendszer ismét veszélybe sodorta Magyarországot. A döntés alapján az uniós országoknak két év alatt 260 ezer menekültet kellene elosztaniuk és befogadniuk, amit a kormány a magyar emberek védelme érdekében ellenez – fűzte hozzá.

A magyar kormány minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy ezt megakadályozza. Orbán Viktor miniszterelnök korábban egyeztetett a frakcióvezetőkkel, és ha a kormány felhatalmazást kap az Országgyűléstől, akkor december 4-ig jogorvoslati kérelmet nyújt be az uniós döntéssel szemben – jelentette ki.