A magyar hősök emléknapjához kapcsolódva Szihalmon ünnepélyes külsőségek között avatták föl a település új emlékművét. Az alkotást az I. világháború kezdetének centenáriuma és a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, a harctéren elesett katonák és a polgári áldozatok tiszteletére állíttatta a helyi önkormányzat.

Az obeliszk tetején korona látható, a két oldalon elöl egy-egy katonasisak található. Az obeliszk tetején egy turulmadár van megformázva: az obeliszket Dudinszky László, míg a turulmadarat Putnoki Sándor készítette.

Mint a történelmi krónikák kiemelik, a falu nagyságához képest nagyon magas volt az áldozatok száma. A Piactéren álló emlékmű állításának gondolatát a Krajcáros Alapítvány indította el, melynek tagja a szihalmi származású Tuza László nyugalmazott alezredes.

Az avatáson mások mellett Pajtók Gábor, Heves megyei kormánymegbízott emlékezett a háborúkban életüket vesztett hősi áldozatokra. Hozzátette: az utókornak soha nem szabad elfejtenie, hogy mit tettek Magyarországért.

Bóta József, Szihalom polgármestere és Nyitrai Zsolt, Szihalom országgyűlési képviselője az ünnepségen közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, s avatták fel a település új emlékművét.