Nyitrai Zsoltnak a megye miniszterelnökségi miniszteri biztossá való kinevezéséről a napokban adtunk hírt. Szűkebb hazánk országgyűlési képviselője június 1-jétől látja el ezt a feladatot, amit nagyon felelősségteljesnek tart, hiszen a megye és településeinek fejlődése a tét.

– Nagyon nagy feladat, munka és felelősség, amivel a kinevező felruházott – fogalmazott a miniszteri biztos, aki szerint a 2014-2020-as fejlesztési ciklus olyan lehetőséget kínál az ország és a megye számára, amilyet korábban nem: országosan soha ennyi uniós forrás nem jött még, mint ami ebben a hét esztendőben érkezik. Azt is hangsúlyozta, hogy sikerült növelni az egy főre jutó összeget, miközben uniós szinten csökkent a szétosztható pénz. Ez az előző fejlesztési ciklusban 660 ezer forint volt, a mostaniban 712 ezer érkezik.

– Feladatunk a területfejlesztési és a vidék fejlesztési programban lesz elsősorban. A területfejlesztési és operatív programból a megyébe több, mint 51 milliárd forint jut. Eddig minden kormány mondta, hogy mennyire fontos a vidékfejlesztés, most azonban, a korábbiaktól eltérően, jön hozzá pénz. Arról. hogy mire és hogyan költjük, helyben születik döntés. Az én feladatom egyfajta koordinálás, hogy hiba nélkül, határidőre, értelmes fejlesztési célokra használjuk fel a forrásokat. Nagyon fontos célom az eljárások gyorsítása, továbbá az adminisztratív terhek csökkentése – mondta Nyitrai Zsolt, aki szerint a feltételek is előnyösebbek a korábbi időszakhoz képest, hiszen lehetőség nyílik a halasztott önerőre – a nyertesek később is felmutathatják azt -, s a biztosíték mentesség is újabb esélyeket nyit.

A miniszteri biztos a legfőbb céljaként a gazdaság fejlesztését, s a munkahelyteremtést, mint fő prioritást jelölte meg, amire a gazdaságfejlesztési program (GINOP) már most biztosít megfelelő forrásokat. A TOP viszont ősszel indul.

– Június 30-án Egerben nagy fórumot tartunk, ahová várjuk leginkább a vállalkozások, az önkormányzatok, a civil és a társadalmi szervezetek vezető képviselőit átfogó tájékoztatóra. Nagyon sok mindenkinek kell együttműködni, hiszen csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha van együttműködés. Legfontosabb, hogy úgy kell végezni a munkánkat, hogy nekünk járó egyetlen forint se maradjon Brüsszelben. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező 3-4 év 20-25 évet fog meghatározni az ország és a megye életében – tette hozzá.