A gazdaság jól teljesített, ezért a kormány adócsökkentésekkel, jelentős otthonteremtési támogatásokkal, béremelésekkel segíti a családok helyzetét – jelentette ki egri sajtótájékoztatóján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője mindehhez hozzátette: az intézkedések kedvezően érintik a Heves megyei embereket is.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta: az Országgyűlés, illetve a kormány számos olyan intézkedést hozott január elsejei hatállyal, amely 2016-ban alapvetően javítja a polgárok helyzetét: ez adócsökkentést, béremelést, egyszerűbb ügyintézést, nagyobb családi adókedvezményt, valamint igen kedvező otthonteremtési támogatási rendszert jelent.

Mint hozzátette, az idén 16-ról, 15 százalékra tovább csökkent a személyi jövedelemadó, ami 4,5 millió munkavállalónak évi 30 ezer forintos megtakarítást hozhat. Drasztikusan mérséklődött a sertéshús fogyasztási adója (27-ről 5 százalékra), 105 ezerről, 111 ezer forintra nőtt ugyanakkor a minimálbér összege, a közszférában pedig a meghirdetett életpálya modellek keretében kapnak több pénzt az érintettek. A rendvédelmi dolgozók a tavalyi 30 százalékos emelés után idén újabb 5 százalékra számíthatnak, ami egy év alatt összesen 35 százalékos pluszt jelent. A felsőoktatásban dolgozók 15 százalékkal vihetnek haza többet 2016-ban, az egészségügyben pedig 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos bére növekszik ebben az esztendőben.

Szót kell ejteni – folytatta – a hivatali ügyintézés egyszerűsítéséről, így sok korábbi bosszúságtól szabadítjuk meg az embereket, maga az ügyintézés pedig olcsóbb lesz. Így a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a diákigazolványt és a jogosítványt első alkalommal ingyen kaphatják meg az emberek, s ez a kedvezmény megilleti azokat is, aki vállalkozói igazolványt igényelnek. Így az Országgyűlés és a kormány döntései révén könnyebbé válnak az emberek mindennapjai – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Dömötör Csaba kifejtette, hogy 2016 a családok megerősítésének éve lesz Magyarországon. Ennek jegyében 10-ről 12 és fél ezer forintra nő a kétgyerekesek adókedvezménye gyermekenként, ez a folyamat 2019-ig folytatódik, ekkorra megduplázódik a kedvezmény összege. A változtatás azt is jelenti, hogy évente 60 ezerrel több marad az érintett családoknál. Továbbra is jár két éven át a fiatal házasok támogatása, amely havi 5 ezer forintot jelent. Elmondhatjuk tehát, hogy a családi adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 2011 és 2014 között sok milliárd forint maradt a családok zsebében úgy, hogy 900 ezer személy tudta érvényesíteni a kedvezményt. Ezek az intézkedések szándékaink szerint növelik a megszületendő gyerekek számát, valamint javítják a családok jövedelmi viszonyait – jelentette ki Dömötör Csaba.

Majd így folytatta: 2016. január elsején elindult a már régen várt otthonteremtési rendszer, amelynek egyik új eleme az áfa csökkentés, amely szerint az új lakások esetében az építőanyagok adóját 27-ről 5 százalékra csökkentette a kormány. A családi otthonteremtési kedvezmény már tavaly óta él, ám a támogatási feltételek nagymértékben javulnak, egy kétgyermekes család például új lakás vásárlása vagy építése esetén akár 2, 6 milliós kedvezményt is kaphat, 3 gyermek estében vagy vállalásakor pedig már akár 10 millió forint is lehet a vissza nem térítendő támogatás összege. Ugyanakkor nő a használt lakás megvételéhez nyújtott támogatás is, mindezzel a kormány célja egyértelműen az, hogy minden magyar család saját otthonhoz jusson, mégpedig elérhető áron.

Nem kis segítséget jelenthet az építkezőknek az sem, hogy csökken a bürokrácia a 300 négyzetméternél kisebb ingatlanok esetében az egyszerűsítések révén. Elegendő lesz csak bejelenteni az építkezést, és nem kell majd hosszú hónapokig arra várni, hogy valaki megkapja a használatba vételi engedélyt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a háromgyerekesek esetében a családot megilleti a kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású állami hitel is. Az érdeklődés óriási, az elmúlt hetek tapasztalatai után a kormány újabb döntéseket hozott annak érdekében, hogy még többen tudjanak élni ezekkel a lehetőségekkel. Ennek következményeként az egy- és kétgyermekesek esetében sem lesz tulajdoni korlát, így akkor is jár a kedvezmény, ha már rendelkeznek lakással, illetve házzal, eltörölték a 30 milliós felső korlátot a kedvezményes hitel esetében, továbbá jó hír a vidéken élőknek, hogy az is részesülhet támogatásban, aki olyan környéken lakik, ahol nem teljes körű a közművekkel való ellátottság. Enyhítettek a követelményeken akkor is, amikor arról döntöttek, hogy nem lesz feltétel az épületek energia-hatékonysági besorolása.

Az otthonteremtési programtól Heves megyében is azt várjuk, hogy több gyermek születik, több ház, illetve lakás épül. Ezen intézkedések azért születhettek meg, mert működnek a magyar reformok: több mint 3 százalékkal növekedett a gazdaság, alacsony a költségvetési hiány, és csökkenő pályán van az államadósság is. Mindezek következménye, hogy csökkennek az adók, több támogatást kapnak a családok, egyszerűsödik az ügyintézés, és elindul az új otthonteremtési program, így azt reméljük, hogy minden magyar család tehet egy lépést előre a saját életében – jelentette ki Dömötör Csaba.