Heves megye 67 települése összesen 774 milliós támogatást kapott működőképességük megőrzésére – jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Heves megyei szervezetének elnöke.

(TV EGER)

Mint Nyitrai Zsolt elmondta: a rendszerváltoztatás óta az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak a kormányoktól, ám egyre kevesebb pénzből kellett ellátniuk feladataikat. Ennek a rossz gyakorlatnak a következménye az lett, hogy az önkormányzatok eladósodtak, ám a 2010-es választásokat követően az új kormány a kétharmados felhatalmazás birtokában elhatározta: kiszabadítja a településeket az adósságcsapdából, s átvállalja az önkormányzatok adósságát.

A konszolidációnak köszönhetően Heves megyébe tavaly összesen 11,5 milliárd forint érkezett, s ehhez jött még az az egymilliárdos támogatás, amelyet Egernek folyósítottak a tavalyi esztendő végén. A képviselő hozzátette: a megyeszékhelyet érintő 60 százalékos adósságátvállalás után – amelynek értéke 4,8 milliárd forint volt -, a napokban jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy a még megmaradt 3,2 milliárdos hitelt is kiváltja a kormány, így a Eger városának immár nincsen adóssága.

A kormány számára továbbra is fontos a települések sorsa – tette hozzá a honatya. Bejelentette, hogy a helyi önkormányzatok működőképességét szolgáló 30 milliárdos kiegészítő támogatást 1800 önkormányzat kapta meg az országban. Heves megyében 67 település összesen több mint 744 millió jutott a keretből, s a pénz már meg is érkezett a számlájukra. Így tiszta lappal vághatnak neki a következő időszaknak, hiszen a régi nevén „ÖNHIKI”-nek nevezett támogatás segíti majd a működésüket és a fejlesztéseiket egyaránt.

Bóta József, Szihalom polgármestere a bejelentés kapcsán örömét fejezte ki amiatt, hogy a falu 5,2 milliót kapott, a támogatás a 7,8 milliós hiányt jelentősen csökkentette, s így egyebek mellett a könyvtár és a bölcsőde finanszírozása is megoldódott.

Vámosi László, Andornaktálya polgármestere pedig arról beszélt, hogy a most elnyert 10 milliós segítség jól jön a falunak, a hiányuk ugyanis abból adódott, hogy számos uniós pályázatra jelentkeztek, melyek révén mintegy 250 millió forint érkezik a településre, így befejezhetik az elkezdett beruházásokat.