Nyitrai Zsolt meghívására hétfőn az egri választókerület vendége volt Hende Csaba honatya, egykori honvédelmi miniszter. A politikus egész napos programja során járt Füzesabonyban, illetve Egerben, lakossági fórumot tartott Felsőtárkányban és Andornaktályán. A téma mindenhol a közelgő októberi 2-ai kvótaellenes népszavazás volt.

TV Eger

A látogatás első állomásán – Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő társaságában – Hende Csaba átvágva a nemzeti színű szalagot, majd ünnepélyes keretek között átadta a felújított helyi Fidesz irodát. Az eseményen jelen volt Nagy Csaba füzesabonyi polgármester is.

Ezt követően az egri várba látogatott a vendég: mint ismert az idei évtől kezdve az idegenforgalmi szezonban naponta eldördül egy díszlövés. Ismert embereket, művészeket kérnek fel erre az aktusra, hogy így tisztelegjenek az 1552-es ostrom hősei előtt.

Ezúttal Hende Csaba vállalta a felkérést, aki Dobó Istvánt éltetve, 15 óra 52 perckor emelte vállhoz a szakállas puskát, majd eldördült a díszlövés.

Hende: október 2-án a jövőnk a tét!

Az esti órákban először Felsőtárkányban, majd Andornaktályán került sor lakossági fórumra, a helyszíneken Nyitrai Zsolt és Hende Csaba tájékoztatta a szép számmal megjelent közönséget az október 2-ai kvótaellenes népszavazás történelmi jelentőségéről és a részvétel fontosságáról.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz Heves megyei elnöke elmondta: még 13 nap van hátra a népszavazásig, hogy döntsünk nem csak Magyarország, de Heves megye városaiban, falvaiban – így például Felsőtárkányban, vagy éppen Andornaktályán – élő emberek jövőjéről. Ez az esemény az elmúlt 20-25 év egyik legfontosabb kérdése – tette hozzá.

A képviselő német és olasz példákon keresztül mutatta be, hogy a településeken élőkre hárul a bevándorlók elhelyezése, ellátása, az ottani üres bérházakba, tornatermekbe költöztetett migránsokról az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk.

Éppen ezért egy nagyon komoly kampányt indítottunk el Egerben, illetve Heves megyében, az a célunk, hogy október 2-áig politikusaink, képviselőink, önkénteseink és aktivistáink eljussanak minden településre, s tájékoztassák a választópolgárokat a közelgő sorsdöntő népszavazásról. Feladatunk, hogy válaszoljunk kérdéseikre és segítsük őket a tájékozódásban, hogy ezt követően minél többen menjenek el szavazni és választ adjanak a kérdésre, ami véleményünk szerint egyértelműen a NEM! – fejtette ki.

Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy nemzetünk számára rendkívül fontos kérdésre, az október 2-ai migrációs népszavazásra szeretné felhívni mindannyiuk figyelmét.

Sok érv hangzik el most pro és kontra, szerintem a legfontosabb, hogy mindenki vegyen részt a referendumon, hiszen azok, akik nem mennek el, nem hivatkozhatnak arra, hogy véleményt nyilvánítottak ebben az ügyben, így átengedik azoknak a döntés jogát, akik elmennek a szavazásra, s leadják voksaikat. Azt kérem tehát mindenkitől, hogy az egyes ellenzéki csoportosulások javaslata ellenére menjenek el választani, mert ez nem pártpolitika, hanem nemzeti ügy, mi dönthetünk most ugyanis gyermekeink, sőt unokáink sorsáról – fogalmazott Hende Csaba.

A kockázat igen nagy – folytatta -, hiszen láttuk a borzalmas terrortámadásokat Belgiumban és Franciaországban, amelyeket egyrészt a migránsok egy csoportja, másrészt a 2. , illetve 3. generációs muzulmán fiatalok követtek el, azok, akiknek a szülei évtizedekkel ezelőtt érkeztek Európába. Látjuk tehát az integráció kudarcát. Éppen ezért, amikor döntünk – vagy éppen nem döntünk – az október 2-ai népszavazáson, akkor Magyarország és az itt élő emberek jövőjéről mondunk véleményt – jelentette ki.