A demjéniek méltán büszkék származásukra, s kiváló természeti adottságaik további kihasználásával egész Európában ismert és népszerű lehet településük – jelentette ki Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a VII. Hegyeskő Nap megnyitóján.

Nyitrai Zsolt, aki Herman István honatyával együtt örömmel tett eleget a helyiek meghívásának, köszöntőjében emlékeztetett: a világ turistái, mikor az egri Bazilika szobraiban gyönyörködnek, valójában a demjéni táj tárul eléjük, hiszen az alkotásokat a falu környékén bányászott kövekből készítették a mesterek.

A természet ugyanakkor csodálatos panorámával ajándékozta meg ezt a vidéket, mindez nem csak a múlt történéseit befolyásolta, de meghatározza a település jövőjét is. Mint Nyitrai elmondta, a természeti adottságok, a gyógyvizek mellett szólni kell a szőlőről is, hiszen itt a borvidèken található nem csupán az ország, de Európa és a világ egyik legkiválóbb borvidéke. Nem véletlen, hogy a legutóbbi, Bordeaux-ban rendezett világversenyen egyedül több érmet hoztak el borászaink, mint az ország többi borvidéke összesen.

A legfőbb cél – hangsúlyozta a honatya -, hogy Európa egyre több polgára ismerje meg Demjént, ezt segítik elő a már elkezdett és a jövőben megvalósuló fejlesztések is. Utalt a fürdőkkel kapcsolatos eddigi beruházásokra, a Cascade Hotel múlt decemberi átadására, valamint arra a most épülő barlangfürdőre, amely szakemberek szerint Kelet-Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz. Nyitrai Zsolt azt kívánta a helyieknek, hogy törekvéseiket a jövőben is koronázza siker.

Fodor Géza, demjéni polgármester köszöntője után elkezdődött a fesztivál programsorozata, összemérték tudásukat a legjobb szakácsok, s nem maradt el a helyi bortermelők versenye sem. A rendezvényt a hagyományőrző népdalkörök műsora tette még színesebbé.