A rezsicsökkentés olyan ügy, mely mögött példátlan társadalmi támogatottság áll – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján a párt által indított, két hétig tartó lakossági rezsifórumokat értékelve.

Nyitrai Zsolt a rezsicsökkentést támogató lakossági fórumok elindítását azzal indokolta, hogy újra ki kellett állni a döntések mellett. A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója felidézte, az országszerte tartott fórumokra szóló meghívóleveleket országgyűlési és önkormányzati képviselők, polgármesterek, választókerületi elnökök és önkéntesek juttatták el ahhoz a 2,5 millió polgárhoz, akik aláírásukkal támogatták a rezsicsökkentést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a meghívókat megváltozott munkaképességű honfitársaink készítették.

A meghívók kiküldésével nagyon sok személyes találkozást folytattak le politikusaink és önkénteseink, melyek kiváló lehetőséget adtak különböző beszélgetésekre a választópolgárokkal, akik több ügyben is el tudták mondani véleményüket – húzta alá Nyitrai Zsolt. A képviselő elmondta, az elmúlt két hétben 113 rezsicsökkentést támogató lakossági fórumot tartottak országszerte, melyeken miniszterek, államtitkárok és vezető politikusok vettek részt. Politikusaink több mint 25 ezer kilométert tettek meg az elmúlt két hétben, hogy találkozhassanak a választópolgárokkal – jegyezte meg. A Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója aláhúzta, volt olyan fórum, melyen 200-an, volt ahol 800-an vettek részt; mindösszesen közel 40 ezer emberrel sikerült újra személyesen találkozni. Ezek az emberek újra hitet tettek a rezsicsökkentés fontossága mellett, hangsúlyozták: a Fidesz és a kormányzat ne térjen le erről az útról, hanem folytassa a rezsidíjak csökkentését – fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtési akcióban több mint 2,5 millió honfitársunk vett részt pártállástól függetlenül, és személyes aláírásukkal, kiállásukkal támogatták a döntéssorozatot. A képviselő szerint azért fontos a polgárok támogatása, mert az eddigi rezsicsökkentő lépések megvalósítása „nem volt sétagalopp”, nagyon sokan támadták azokat. A rezsicsökkentést támadták a multinacionális cégek, az ellenzéki pártok, és az Európai Unió is olykor-olykor rosszallását fejezte ki – tette hozzá. A politikus szerint kétségünk ne legyen, az újabb tervek kapcsán szintén támadni fogják az intézkedéseket.

A képviselő felidézte, a támadások ellenére, – a magyar polgárokkal együtt – sikerült csökkenteni a rezsiköltségeket, mert az akcióban hit, megfelelő politikai és kormányzati akarat valamint társadalmi támogatottság volt. Az ügy fontossága kapcsán Nyitrai Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusán politikai nyilatkozatot fogadott el, melyben deklarálták, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, valamint a Fidesz és a kormány következetesen végigviszi a rezsicsökkentést.

Nyitrai Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország történetében először a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott jövő évi büdzsé egyértelműen a rezsicsökkentés költségvetése. Elmondhatjuk azt, hogy a tavalyi díjakhoz képest már 20 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára. A következő fontos tervünk a közműszolgáltató cégek nonprofittá alakítása. Mindezeket annyira fontosnak tartjuk, amennyiben szükséges, akkor hajlandóak vagyunk alaptörvénybe is foglalni ezeket – fogalmazott a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

(Forrás: Fidesz.hu)