Megkezdődött Eger és az M3-as autópálya között közvetlen összeköttetést teremtő út első szakaszának építése – jelentette be a több mint 400 millió forint értékű projekt indításakor Maklár határában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos.

Az első kapavágások alkalmából Nyitrai Zsolt, Heves megye 1. sz. választókerületének Fideszes elnöke hangsúlyozta, 15 éve napirenden lévő ügyben lépnek előre. “Köszönöm minden politikustársamnak, álljon akár a közélet bal- vagy jobboldalán, hogy az elmúlt években lobbizott az útért. A munka végre beért, ma hivatalosan is elkezdődik az útépítés első szakasza.”

(a TV Eger felvétele)

Nyitrai kiemelte, ez az út fontos Egernek, mert a gyors és biztonságos csatlakozás minden egri érdeke. Úgy is fogalmazhatok – mondta -, hogy a térség jövője az úttól függ. Egernek további iparra van szüksége, és a helyi termékeinket biztonságosan kell eljuttatnunk más városokba. Hozzátette, ehhez a jó minőségű, biztonságos út, a kiváló infrastruktúra alapkövetelmény, majd reményét fejezte ki, hogy az út megépültével Eger teljes mértékben bekapcsolódik a kelet-nyugat, nyugat-kelet kereskedelmi folyosóba, a magyar és európai gazdaság vérkeringésébe.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Új Széchenyi Terv támogatásával megvalósuló projekt a Füzesabony és Maklár között vezető 251-es számú, 2,6 kilométer hosszúságú útszakasz burkolatának megerősítését és kiszélesítését jelenti. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőként arra kérte a kormányzatot, hogy minél hamarabb biztosítson forrásokat a fennmaradó, az Eger és az autópálya közötti községeket elkerülő, több mint tíz kilométer hosszúságú második ütem kivitelezésére.

Emlékeztetett arra, hogy az egriek, illetve a város környékén élők régi álma a közvetlen autópálya-összeköttetés megteremtése. A terv megvalósítatlan maradt, annak ellenére, hogy már több kormányzat ígéretet tett a beruházásra.

Mint mondta, Egerhez kötődő honatyaként maga is szorgalmazta az Országgyűlésben a második szakasz építésének megkezdését, azt követően, hogy októberben befejezik a most megkezdett beruházást. Információi szerint a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyek többsége már rendelkezésre áll, és reményei szerint a kormány minél hamarabb biztosítja az építkezéshez szükséges forrásokat.

Habis László Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 30 éve léteznek az út megépítésére vonatkozó, mindmáig beváltatlan tervek. Az Országgyűlésben működő “hatékony egri lobbi” prioritásként kezeli az út megépítését, mert ez az érdeke a város lakosságának, a turizmus- és iparfejlesztésnek is – tette hozzá.

(forrás: mti)