Amit megígértünk, azt teljesítettük, így most felavathatjuk az Egerszalókot a településhez közeli fürdővel összekötő kerékpárút helyi szakaszát – jelentette be Varga István polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Egerszalók országgyűlési képviselője.

TV Eger

Nyitrai Zsolt köszöntőjében elmondta: az egerszalókiak régi álma teljesült most, amikor birtokba vehetik az új és biztonságos kerékpárutat. E fontos beruházás kapcsán felidézte, hogyan teljesített a hazai fejlesztéspolitika az utóbbi években. Egyebek mellett szólt arról, hogy a lezárult 2007-2013 közötti uniós fejlesztési ciklus során számos nehézséggel kellett megküzdenie 2010 után az Orbán Viktor vezette új kormánynak. A hibás elképzelések és tervek, a működésképtelen rendszer oda vezetett, hogy 2012-ben a brüsszeli adminisztráció, maga az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot: ha a dolgok nem változnak, 25-30 százaléknyi forrást nem tud majd lehívni hazánk, ennyi pénztől esnek el a magyar emberek.

Felavatták Egerszalókon az új kerékpárutat

Hozzátette: ezt a kormány természetesen nem hagyhatta, ezért gyökeresen átalakította fejlesztéspolitikáját és az uniós kifizetések rendszerét. A legfőbb koordinációs szerepet a Miniszterelnökség vette át, az irányító hatóságok pedig a szaktárcákhoz kerültek. Ennek eredményeképpen a kifizetések felpörögtek, gyorsabbá és átláthatóbbá váltak: így a ciklus lejárta előtt egy hónappal Magyarország lehívta az össze uniós fejlesztési forrást, 8200, az árfolyamváltozást figyelembe véve 8900 milliárd forintot. Bár a teljes elszámolás még nem készült el Brüsszelben, annyi tudható, hogy ezzel a teljesítménnyel a régióban az elsők között vagyunk.

A reformok tehát működnek a fejlesztéspolitika terén is – folytatta -, ennek köszönhető az is, hogy 2015-ben több mint 50 milliárdnyi forrás került Heves megyébe. Így ma átadhatjuk azt a kerékpárutat is, amire a helyiek régóta várnak.

A község vezetése 2002 óta eredménytelenül pályázott a fejlesztésre, míg végül az idén, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) maradványpénzek újraosztásánál végre sikerrel járt. Az egerszalóki településrész szakasza (2,2 km) 199 millióba, a demjéni (1,7 km) 140 millióba került. Összesen tehát közel 4 kilométernyi út épülhet meg 100 százalékos támogatással, de szólnunk kell arról is, hogy Egerben hasonlóan nagyléptékű építkezés folyik, így hamarosan Egert és térségét körbejárhatjuk biciklivel is, ami növeli a környék vonzerejét.

Amit idén májusban, a polgármester választás előtt Varga Istvánnal megígértünk, az néhány hónap múltán megvalósult, a helyiek, a környékbeliek és a turisták birtokba vehetik a biztonságot jelentő kerékpárutat – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Varga István polgármester mindehhez hozzátette: óriási öröm számukra a mostani beruházás, különösen úgy, hogy a közel 200 milliós költségekhez a falunak nem kellett hozzájárulnia még önrész befizetésével sem. Van jó vizünk, van jó borunk, minden adottságunk és lehetőségünk megvan a sikerre és a további fejlesztések megvalósítására – tette hozzá a polgármester.

Az szalag ünnepélyes átvágása után a település első embere és országgyűlési képviselője a község lakóival együtt nyeregbe pattant, és kipróbálta az új kerékpárutat.