A kormány a múlt év végén úgy döntött, hogy a Szentmarjay Stadion felújítását 2,4 milliárd forinttal támogatja. Ezzel egy időben Eger városa a DVTK vezetésével támogatói szerződést írt alá a szakmai együttműködés érdekében – jelentette be Nyitrai Zsolt Budapesten egy sajtótájékoztatón.

TV Eger

Martonné Adler Ildikó, az egri önkormányzat sportért is felelős alpolgármestere köszöntőjében elmondta: az egriek régi álma teljesül az új városi sportkomplexum létrejöttével, hiszen az 1954-es megnyitás óta volt mit korszerűsíteni a stadionban és annak környékén. Szeretnék, hogy minél több nemzetközi sporteseményt rendezhessen a város. Emlékeztetett: tavaly ősszel egy atlétikai pályát adtak át, amely az atlétikai és a labdarúgó-szövetség példaértékű összefogásával valósulhatott meg 250 millió forintból.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormány három fő célt jelölt meg a hazai sport fejlesztése kapcsán.

Európai színvonalú stadion épül Egerben

Az egyik, hogy hazánkban minden nap sportoljanak a diákok, a mindennapos testnevelés bevezetésének eredményeként ma 1,2 millió gyerek végez testmozgást.

A második jelentős feladat – folytatta –, az infrastruktúra folyamatos fejlesztése, ami új vagy korszerűsített pályákat, tantermeket, tornacsarnokokat, iskolákat jelent. A harmadik cél pedig, hogy Magyarország minél több nemzetközi versenyt rendezzen, ilyen világesemény például egyebek mellett a Forma-1, ami javítja az országimázst, a turizmus fellendülése miatt pedig hozzájárul gazdaságunk további erősödéséhez.  A vizes vb sikeres megrendezése után pedig kijelenthetjük, hogy fővárosunk bekerült a globális sportnagyvárosok elit klubjába – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt kifejtette: fontos a térségben élők számára, hogy a bringások biztonságos kerékpárutakon közlekedjenek, ezért az ezzel kapcsolatos fejlesztések elindultak. Ugyanakkor – tette hozzá – a Modern Városok Programnak is van egy nagyszabású sportberuházása: már épül a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ, hiszen Egerben az említett két sportág több mint százéves múltra tekint vissza az élsport területén.

Az egri sportkomplexum fejlesztéséről elmondta: példaértékű, hogy a megvalósításban az atlétikai és a labdarúgó szövetség közösen támogatta a beruházást.

Utalt arra, hogy pár éve, amikor az egri focisták bejutottak az NB I-be, nem volt olyan pálya a városban, amely megfelelt volna a szakmai kritériumoknak. A kormány a múlt év végén ezért úgy döntött, hogy a Szentmarjay-stadiont, illetve a sportkomplexumot 2,4 milliárd forinttal támogatja. Ezzel gyakorlatilag egy időben Eger a DVTK vezetésével támogatói szerződést írt alá, amelynek koordinátora Bényi Szabolcs megyei közgyűlési alelnök, országos tapasztalatokkal rendelkező sportvezető lett – jelentette be Nyitrai Zsolt.

Mindez azt jelenti, hogy ezek az egyeztetések folyamatosan zajlanak majd a kormány, a gazdasági társaságok, az egyesületek és civil szervezetek, valamint az egri önkormányzat között. Fontos hangsúlyozni, hogy a fejlesztés és a megállapodás nagy segítséget jelent a 300 egri ifjú labdarúgónak, akik így a kitűnő infrastruktúra mellett erős szakmai hátteret is kapnak fejlődésükhöz. További lehetőség, hogy a fiatalok a régión belül is kipróbálhassák magukat egy NB I-es csapatban.

Bényi Szabolcs hozzátette: az együttműködés számos előnyt jelent az egrieknek, fontos például az is, hogy a szülők lássák, milyen körülmények között sportolhatnak gyermekeik.

Sántha Gergely, a Borsodsport Invest Kft. ügyvezetője beszámolt róla, a 2,4 milliárd forintból egy új fejépület és egy fedett lelátó épül a Szentmarjay Stadionban, amely így 3500 fős befogadóképességű lesz, s megfelel majd a MLSZ NB II-es licencfeltételeinek. Ezen kívül a pénzből az úgynevezett Északi Sporttelepen az öltöző- és lelátórendszer fejlesztésével egy korszerű utánpótlás akadémiát is kialakítanak majd.

A felújított stadiont várhatóan 2019 közepén adják át.