Az egyik legrangosabb civil szervezet és az egri önkormányzat összefogásával májusban megnyílik az Ökumenikus Segélyszervezet egri központja, mely Heves megyében az első – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lévai Anikó, a szervezet tagja, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is.

TV Eger

Nyitrai Zsolt elmondta: remek példa a civil szervezet és az önkormányzatok együttműködésére az egri központ megteremtése, amelyhez Eger városa 17 millió forintot biztosított a közgyűlés döntése alapján.  Különösen a szociális területen elengedhetetlen ez a partnerség – folytatta -, hiszen az önkormányzat feladatainak ellátásában segíthet a jövőben ez a segélyszervezet, amelyik viszont tovább bővítheti országos hálózatát, így egyre több helyen nyújthat szolgáltatást a rászoruló családok számára.

Hozzátette: az együttműködés eredményeképpen egy szociális fejlesztő központ épülhet fel Egerben, amely a város egyik fontos közösségi tere is lesz egyben.

Egerben épül az Ökumenikus Segélyszervezet megyei bázisa

Martonné Adler Ildikó, a város alpolgármestere arról szólt, azért fontos az új létesítmény kialakítása, mert az önkormányzat eddig nem tudta maradéktalanul teljesíteni az említett feladatokat. Mint fogalmazott: Eger lakosságának negyedrésze él azon a lakótelepen, ahol a központ megkezdheti majd munkáját. A helyiek egyébként Szolgáltató Házként ismerik ezt az épületegyüttest, s a felújítás után ez az objektum valóban visszanyeri eredeti funkcióját, hiszen immár itt működik az értelmi fogyatékosok nappali foglalkoztatója, a lakossági információs központ, egy gyógyszertár, s ide kerül az Ökumenikus Segélyszervezet új bázisa is. Így tovább bővül Eger szociális ellátó hálózata, így nagyobb támogatást kapnak a rászoruló családok.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy most végre eljutottak Egerbe is. Továbbra is az egyik legfontosabb szempontjuk, hogy az érintettekkel együtt dolgozzanak, hiszen csak úgy lehet segíteni a rászorulókon, ha azt maguk is akarják, ezért nem egyénekkel, hanem a családokkal foglalkoznak majd mentális vagy éppen anyagi gondjaik megoldásakor. Fontos, hogy jó érzéssel lépjenek be a leendő központba, kulturált, barátságos környezetben találkozzanak az emberekkel, ugyanakkor a hangsúly a tartalmi munkán van: a személyes beszélgetések, foglalkozások kiváló szakemberek – fejlesztők, pszichológusok – közreműködésével folynak majd.

Egerben épül az Ökumenikus Segélyszervezet megyei bázisa

Lévai Anikó, a szervezet régi tagja arról beszélt, hogy már régóta szeretnének Heves megyébe, illetve Egerbe is eljutni. A kapcsolatfelvétel után kiváló együttműködés valósult meg a szervezet és Eger városa között, így sikerült megállapodni az új központ létrehozásában, kialakításában.

Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy számítunk az itteni önkéntesek jelentkezésére és munkájára, hiszen velük együtt lehetünk igazán sikeresek. Az egri egyetemen tanuló hallgatók, miután végeznek, az ország különböző részein dolgozhatnak, sokan kisebb falvakba kerülnek majd, ahol biztosan elkel a segítség, s az oktatás során találkoznak olyan helyzetekkel, amelyek megoldásában éppen az önkéntes munka tapasztalatait tudják hasznosítani – mondta Lévai Anikó.