A célunk nem kevesebb, mint közös összefogással elérjük, hogy 2023-ban Eger legyen Európa Kulturális Fővárosa, s városunk végérvényesen rákerüljön a kontinens turisztikai térképére – jelentette ki a pályázat indítása kapcsán tartott keddi sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

Az egri Városháza Dísztermében megtartott eseményen Nyitrai Zsolt elmondta: már 2005-ben, ellenzéki önkormányzati képviselőként is a kezdeményezők közt volt, s azóta sem változott a szándéka. Óriási lehetőség áll Eger előtt, ezért is dolgozunk azon, hogy minél több nívós attrakciót hozzunk a megyeszékhelyre, ugyanakkor sok egri, illetve Heves megyei programot szervezünk az országban és a fővárosban. Itt kell megjegyezni – folytatta -, hogy Eger az egyetlen vidéki település, amely testvérvárosi kapcsolatot ápol Budapesttel.

Eger versenybe szállt az Európa Kulturális Fővárosa címért

Hozzátette: az egri vár, sportsikereink és infrastruktúránk, a hungarikummá vált első vörösbor, az Egri Bikavér, az Érseki látogatóközpont vagy az, hogy itt található Dante Isteni színjátéka első kiadásának egyik példánya (a háromból), mind arra sarkallja az egrieket, hogy nyerjenek ezen a pályázaton. Így Eger végérvényesen rákerülhet Európa turisztikai térképére, ahol elfoglalná méltó helyét – fogalmazott.

Szólni kell arról, hogy 2023-ra már bőven elkészülnek azok a kiemelt fejlesztések (a TOP és a Modern Városok Program pályázatai keretében), amelyek kiváló infrastrukturális feltételeket teremtenek. Ám ugyanilyen fontos, hogy befogadó környezet és sokszínű kínálat várja a látogatókat. Ennek jegyében fogadtuk a várban a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi kiállítását, amely időarányosan a leglátogatottabb tárlata lett Eger történetének.  Hasonló sikerre számíthat az a nagyszabású kiállítás, amely az Iparművészeti Múzeumból érkezik városunkba a jövőben.

„Tudomány, hit, művészet” – ez a hármas jelszava pályázatunknak – jelentette ki Nyitrai Zsolt, majd hozzátette: a projekt jó kezekben van Koltai Lajos művészeti igazgató vezetésével, így összefogással, minden egri közreműködésével kiérdemelhetjük majd az Európa Kulturális Fővárosa címet!

Habis László polgármester elmondta: Eger szemléltetni akarja a tudomány és a művészet együttműködését, azokat a határterületeket, melyek középpontjában a képalkotás áll. Szeretnénk bemutatni a kultúrák közötti kapcsolatot a különböző művészeti ágakban, így Illés György és Kepes György kapcsán a film és a képzőművészet értékeinek bemutatása Európában is versenyképes lehet – fogalmazott.

Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester arról szólt, hogy legfontosabb partnereik közé tartozik az egri vár és az érsekség, de számítanak a testvérvárosokra, valamint a környező települések segítségére is.

Koltai Lajos művészeti igazgató arról beszélt, hogy elképesztő értékek vannak a városban, Illés és Kepes kapcsán a fény szerepéről és jelentőségéről osztotta meg gondolatait mondván, hogy a fény kiemeli, megmutatja, amit látnunk kell. Így azt az értéket, ami fontos számunkra, mert – ahogy Kepes György is hangoztatta – csakis így lehet „megtanulni a látást”.

A beszédek után a jelenlévők meghallgatták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 szignálját, amelyet az egri szerző, Fehér Zsombor zenész mutatott be nagy sikert aratva, majd 15 óra 52 perckor az Európa Nap és a pályázat indulásának tiszteletére díszlövést adtak le a Dobó térről.

Az esős idő miatt a rendezvények folytatására a Kepes-központban került sor, ahol hivatalosan is elindították az Európa Kulturális Főváros egri projektjét.