Az adósságkiváltásról szóló egyeztetések eredményeként megszületett a döntés Poroszló ügyében is: az önkormányzat 234 millió forintnyi hiteltől szabadulhat meg.

Mindezt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő jelentette be az Egri Polgárok Házában rendezett sajtótájékoztatón, amelyet Bornemissza Jánossal, Poroszló polgármesterével közösen tartott meg.

(a TV Eger felvétele)

Nyitrai Zsolt a kormány adósságrendezési programjának kapcsán felidézte, hogy a rendszerváltoztatás óta az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, ugyanakkor egyre kevesebb pénzből gazdálkodhattak. Ennek következményeként eladósodottságuk olykor már működésüket veszélyeztette.

Ezt ismerte fel a kormány, amikor arról döntött, hogy a települések nagyságától függően az állam átvállalja adósságállományuk jelentős részét, illetve teljes egészét. Utalt arra, hogy Heves megye nagyobb városai 7,8 milliárdot, az 5000 főnél kisebb települések 3,7 milliárd forintot kaptak hiteleik konszolidálására, így a megye összesen 11,5 milliárdos támogatásban részesült, nem is beszélve az Egernek tavaly decemberben folyósított egymilliárdos támogatásról.

Az előírtnál nagyobb mértékű jóváírások – például Eger esetében 50 helyett 60 százalékos adósságelengedés – azt jelzik, hogy a megye képviselői, politikusai eredményesen lobbiztak Heves megye érdekében.

Poroszlóról szólva Nyitrai Zsolt elmondta: az ország 14 településén 2012 végéig nem fejeződtek be a tárgyalások, hiszen a beruházási hitellel is rendelkező önkormányzatok – melyek ezen fejlesztésekből hasznot remélnek majd -, külön elbírálás alá estek, így ezek az egyeztetések csak a napokban értek véget. Most azonban az említett körbe tartozó Poroszló számára is kedvező döntés született: az állam 234 millió forint kölcsöntől szabadította meg a települést, ez pedig a teljes hitelállományuk 60 százalékát teszi ki.

Bornemissza János, Poroszló polgármestere mindehhez hozzátette: sokan megijedtek, amikor a település kimaradt az első körből, de megnyugtató megoldás született, hiszen a beruházásra felvett kölcsön valóban hasznot hozhat, így az egyeztetések során ezt figyelembe kellett venni. A 234 millió forint pedig újabb fejlesztések elindításához nyújt segítséget: a tervezett energetikai beruházás megtakarítást hozhat, és hozzájárulhat a település kiegyensúlyozott gazdálkodásához.