Budapestre akkreditált nagykövetekkel együtt szüretelt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő Demjénben. A vendégeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint Bába Iván külügyi államtitkár is köszöntötte.


(TV EGER)

Az immár hagyományos szüretre nem kevesebb, mint 170 Budapestre akkreditált nagykövet és diplomata érkezett. A vendégeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Bába Iván, a Külügyminisztérium államtitkára köszöntötte.

Fazekas Sándor egyebek mellett elmondta: az Egri Borvidék több mindenről nevezetes. Egyrészt itt található az egri vár, ahol a magyarság történelmének egyik legnagyobb katonai diadalát aratta 1552-ben, emellett a térség híres az Egri Bikavérről és a fehér borokról, a termálvizekről, valamint a kiváló konyháról. Hozzátette azt is, hogy igen jók a magyar borok kilátásai, hiszen a minőségi borok iránt folyamatos a kereslet, idén pedig nagyobb lesz a termés, mint az előző években volt, és a minőség is kiváló.

A „hazai pályán”, a szőlőtőkék között otthonosan mozgott Nyitrai Zsolt, a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Heves megyei elnöke is, aki szintén tagja volt a szüretelő csapatnak. Mint elmondta, a diplomataszüret nagy lehetőség az egri borok számára, hiszen mostantól a nálunk vendégeskedő diplomaták országaiba is jobb eséllyel juthatnak el a kiváló nedűk.

Az őszi napsütésben a külföldi diplomaták egy laza program keretében megismerkedhettek a szőlőszedés fortélyaival, de természetesen Eger nevezetességeire és a helyi gasztronómia különlegességeire is kíváncsiak voltak.

Rácz József, az Egri Korona Borház tulajdonosa arról beszélt, hogy a leszedett szőlőből készült bor most először diplomaták boraként jelenik meg a piacon.