A TOP, valamint a többi, a vidék fejlődését segítő program a vidék Magyarországának motorja lehet, a gyors és hatékony megvalósításért pedig sokat tehetnek az államkincstár szakemberei – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger országgyűlési képviselője a Magyar Államkincstár elnökével, Dancsó Józseffel tartott közös egri sajtótájékoztatón.

(TV Eger)

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a Magyar Államkincstár (MÁK) 300 új munkatársa a kollégiákkal együtt jelentős feladatot kaptak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainak végrehajtásában, ellenőrzésében.

A honatya elmondta, szeptemberben megjelennek a TOP pályázatai, a kormány döntése alapján pedig 2017 végéig az összes uniós ciklussal összefüggő pályázatot ki kell írni, ugyanis az elmúlt időszakban voltak rossz tapasztalatok. Mintegy 6-800 milliárdnyi összeg veszett volna el, ha az utolsó pillanatban nem változtatunk a kiírásokon, s nem írunk ki új pályázatokat – tette hozzá.

Ezért változtatásokra volt szükség annak érdekében, hogy az érintett települések és vállalkozók minél gyorsabban hozzájussanak a forrásokhoz. Mindez versenyelőnyt jelent a környező országokkal szemben – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Kijelentette: a TOP, valamint a vidék fejlődését szintén segítő GINOP és VP program együtt a vidék Magyarországának motorja lehet, az itt ülő szakembereken is múlik, hogy ennek üteme eléggé gyors lesz-e. Mindez sorsdöntő lehet, hiszen ezen programok a vidéki Magyarország helyzetét alapvetően befolyásolják a következő 10-15 évben.

Legfontosabb célunk a munkahelyek megtartása, újak létesítése, a gazdaság fejlesztése. A pályázatok még ebben a hónapban megjelennek, s a kincstári dolgozóknak nagyon komoly szerepe lesz abban, hogy már a kiírásnál, a pályázatok nyomon követésénél ott legyenek, gyorsítsák ezt a folyamatot, tudjanak döntéseket hozni. Alapvető szerepük lesz a pénzügyi teljesítések ellenőrzésénél, mindez nagyban befolyásolja, milyen gyorsan jutnak el a források az érintettekhez. A tét nem kicsi, hiszen ebben a fejlesztési ciklusban több mint 12 ezermilliárd forintról van szó, melynek 60 százalékát kell gazdaságfejlesztésre költeni a korábbi 16 százalékkal szemben – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Azt kívánom Önöknek és mindnyájunknak – folytatta, – hogy elsajátítva az új típusú tudást s felhasználva gazdag szakmai tapasztalataikat, legyünk sikeresek abban, hogy a TOP-os forrásokat minél gyorsabban és hatékonyabban jutassuk el oda, ahová az Európai Unió és a magyar kormány szánta.

Dancsó József felidézte: a több mint 1230 milliárd forintot elérhetővé tevő, a vidéki Magyarország fejlődésére jelentős hatást gyakorló TOP egyebek mellett a foglalkoztatás növeléséhez, az éghajlatvédelemhez, a fenntartható energiagazdálkodáshoz, valamint a hátrányos térségek felzárkóztatásához is hozzá kíván járulni.

Azt mondta: a MÁK már komoly tapasztalatokkal bír a hazai és uniós pályázatok lebonyolításában, a TOP azonban új kihívást is jelent. Ezért az államkincstáron belül egy önálló főosztályként működő szervezeti egységet hívtak életre, és 300 új alkalmazottal bővítették a létszámot ami megyénként 10-20 új munkatárs felvételét jelentette.

Az elnök kitért rá: a 300 új munkatárs egy kéthetes felkészítő, vizsgával záruló tanfolyamon vett részt részben Budapesten, részben a MÁK tavaly átadott egri oktatási központjában.

FORRÁS:EH/MTI