Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök az egri Megyeházán, a mezőtárkányi és a kerecsendi polgármesterekkel közösen megtartott sajtótájékoztatón elmondta: az állam az önkormányzatok adósságának átvállalásával mentőövet dob nem csupán az önkormányzatoknak, hanem a településeken élő embereknek is.

(a TV Eger felvétele)

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök az egri Megyeházán Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi, valamint Sári László kerecsendi polgármesterrel együtt megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: az adósságrendezés célja, hogy az állam az önkormányzatok hitelállományának teljes vagy részleges átvállalásával gazdasági stabilitást biztosítson.

A döntés előzményeiről szólva Nyitrai kifejtette: a problémát az idézte elő, hogy a településeknek a bankok már nem adtak további – éven túli – hiteleket.

Ha a kormány nem lép, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét emiatt nem lehetne finanszírozni.

Hozzátette: a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az önkormányzati hitelállomány összesen mintegy 1200 milliárd forintot tesz ki. E hitelek jelentős részének átvállalásával – tette hozzá Nyitrai Zsolt -, a kormány történelmi léptékű döntést hozott, hiszen az állam mentőövet dob nem csupán az önkormányzatoknak, hanem a településeken élő embereknek is, hiszen az önkormányzati feladatok ellátása közvetlenül érinti a lakosság mindennapi életét.

Ugyanakkor a kölcsönt nyújtó pénzintézetek is jól járnak, hiszen a sok esetben bizonytalan hitelek átvállalásával az állam garanciát ad ezen kölcsönök visszafizetéséhez.

Az ötezer lélekszám alatti települések teljes mértékben, míg az ötezernél nagyobb lélekszámmal bíró önkormányzatok adósságát átlagosan negyven százalékban vállalja majd át az állam.

A sajtótájékoztatón megjelent polgármesterek, Tóthné Szabó Anita és Sári László üdvözölték a települések és lakosaik számára oly fontos és kedvező döntést.