A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség tisztelettel köszönti hazánk összes vasúti dolgozóját a Vasutasnapon. Az elmúlt évek intézkedései is mutatják, hogy a legnagyobb kormánypárt nem csak az ünnepen, de a mindennapok során is tiszteli és értékeli az ágazat dolgozóinak áldozatos munkáját.

A Fidesz-kormány a magyar vasutat nemzeti, stratégiai erőforrásnak tekinti. A vasút a magyar gazdaság és lakosság számára egyaránt fontos, amely az állampolgárok mobilitása mellett a hazai ipar működését és az országunkon átmenő tranzitforgalmat is biztosítja.

Az elmúlt években több vasútvonal szakasz, állomás és vasúti kocsi újult meg, ami nemcsak az utazási színvonalat, de a vasúti dolgozók munkakörülményeit is javítja. A vasúti közlekedés fejlesztését és színvonalának további emelését kiemelt nemzeti célként kezeli a kormány.

Az ágazat dolgozóit a kormány lehetőségeihez mérten mindig támogatta, és 5 milliárd forint biztosításával rendezte a 2010 előtti kormányok gyalázatos adósságait is. Július elsejétől 2,4 százalékos alapbéremelésben részesül az ágazat 35 ezer dolgozója, emellett márciusban minden érintett dolgozó további egyszeri kifizetésben részesült.

Sikerült a 2010-ben átvett, súlyos adóssággal küzdő MÁV 300 milliárdos adósságállományát 60 milliárd forinttal csökkenteni.

Mindezt úgy, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem volt csoportos létszámleépítés az ágazatban. A célunk, hogy az ágazat még hatékonyabban működjön, még jobban fejlődjön, ami egyaránt az utasok és a vasúti dolgozók javára válik majd.