Mindannyian hálával tartozunk a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak, amiért segítik a bajba került embertársainkat, és teszik ezt professzionális módon, gyorsan és hatékonyan a legnehezebb körülmények között is – jelentette ki Nyitrai Zsolt Galyatetőn, a Baptista Szeretetszolgálat Országos Vezetői Konferenciáján.

Hittel és szakértelemmel

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: amikor egy magyar ember baptisták között jár, itthon vagy külföldön, mindig a köszönet és a hála hangján kell megszólalnia, hiszen nekik köszönhetjük, hogy közbenjárásukra hosszú évek hányattatásai után nemzeti ereklyénk a magyar Szent Korona visszatért hazánkba, oda, ahol a helye van. Ezt soha nem felejthetjük el! – tette hozzá.

A baptista egyház és szeretetszolgálat igen találóan nevezte meg jelszavát – Hittel és szakértelemmel – hiszen ezt a szolgálatot csakis ennek szellemében teljesíthetik, ennek szellemében működtethetik iskoláikat és intézményeiket, végezhetik szerteágazó szociális feladataikat, és ennek szellemében védhetik meg áldozatokká vált embertársainkat.

„Amikor a közelmúltban Törökbálinton, a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Tábitha Hospice Házban jártam, személyesen is meggyőződhettem erről az áldozatos és önzetlen munkáról” – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Hittel és szakértelemmel

Mint hangsúlyozta, az egyházaknak fontos és meghatározó szerepe van a kiemelt társadalmi ügyekben. Csapatom és jómagam is hasonló ügyekért, csoportokért vagyunk felelősek a Miniszterelnöki Kabinetirodán. Orbán Viktor miniszterelnöktől azt a feladatot kaptuk, hogy térképezzük fel ezeket a társadalmi ügyeket, csoportokat és támogassuk őket. Vannak, akiket az élethelyzetük köt össze, mert például nyugdíjasok, fogyatékossággal élők, cukorbetegek, de van, ahol a foglalkozás, a hivatás a közös pont, ők mások mellett az ápolók, védőnők, a rendőrök, vagy a pedagógusok. De léteznek olyanok, akiket az életmód, a hobbi kapcsol össze.

Mi meghallgatjuk a véleményüket, egyeztetünk, majd előkészítjük a döntéshozatalt a kormány számára. Közéleti munkánk alapja mindig a párbeszéden alapul – hangsúlyozta.

A magyar kormány elkötelezett abban – folytatta -, hogy a szociális feladatok ellátásába továbbra is bevonja az egyházakat, a partnerség keretében ezen a területen is együttműködik velük. Munkájukat ezen a területen is sokra becsüljük.

A Baptista Szeretetszolgálat kivívta a társadalom elismerését professzionális munkájával, gyors és hatékony tevékenységével, orvosi ellátásával, a katasztrófa által sújtotta, sokszor veszélyes területeken pedig az újjáépítésben is részt vállal. Mindezeken túl 2004-től pedig részt vesz a Karitatív Tanács munkájában is – fejtette ki köszöntőjében a miniszterelnöki megbízott.