A haza védelme, a nemzet szolgálata címmel készült tájékoztató kiadvány a honvédelem napja alkalmából – jelentették be hétfőn Budapesten.

Hír TV

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, a Miniszterelnöki Kabinetiroda által, a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével készült tájékoztató tartalmazza milyen eredményeket értek el az elmúlt években a honvédség fejlesztésében, s mi várható a közeljövőben. Bemutatja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programot, szól az életpályamodellről, a hazai fegyvergyártásról, a katonák határvédelemben betöltött szerepéről, s az önkéntes tartalékosokról is. Utóbbi kapcsán emlékeztetett, hogy míg 2010-ben 17 tartalékos volt, 2018-ra 8300-ra emelkedett számuk.

A haza védelme, a nemzet szolgálata

A tájékoztató kiadványt, amelyet elsőként a múlt hétvégi budaörsi haditechnikai bemutatón mutattak be, országszerte minden honvédelemhez kapcsolódó rendezvényen osztogatják majd. Ezen felül megkapja a honvédség teljes állománya, a nyugdíjas katonák, továbbá újságokba is befűzik majd.

“Épül a magyar haderő, egy modern, ütőképes honvédség lesz Magyarországon” – fogalmazott Nyitrai Zsolt. Kiemelte: a haza védelme, a biztonság az egyik legfontosabb szolgálat.

A haza védelme, a nemzet szolgálata

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: elhatározták, hogy a régió legmodernebb, legütőképesebb hadseregét alkotják meg. Ehhez a legmodernebb eszközökkel szerelik fel a magyar katonákat.

Emlékeztetett, a honvédség idén rekord, 513 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodhat, melyből 150 milliárd forintot fejlesztésre fordítanak.

A haza védelme, a nemzet szolgálata

Azért is van szükség a tájékoztatásra, mert – mint a füzet is tartalmazza – 2002 és 2010 között az egész Magyar Honvédséget “lenullázták”: gyakorlatilag megfelezték a honvédség létszámát, bezárták a honvéd középiskolákat és laktanyákat, minden katonai képességet veszteség érte – sorolta az államtitkár.

Hozzátette, a hétvégi budaörsi haditechnikai bemutatón – melyen 70 ezren vettek részt – már mindenki láthatta hol tart a honvédség a haderőfejlesztésben, s hogy kik is alkotják a Magyar Honvédséget, kik szolgálják a hazát.

A kiadványt ide kattintva töltheti le.