Csákvár – Laptopok segítik szeptembertől az Esterházy Móric Általános Iskola diákjait. A gépek megérkeztek, pénteken egy interaktív történelem-, matematika-, és biológiaórán mutatták be tudásukat a tanulók a vendégeknek.

Pontosan 396 laptop érkezett meg a csákvári Esterházy Móric Általános Iskolába, hogy azokat szeptembertől használhassák a diákok. Csaknem mindenkinek jut egy, hiszen az intézmény tanulóinak létszáma alig haladja meg a korszerű segítőeszközök számát. Így majd – mint azt Lönhárd Vilmosné igazgatónő mondta – a másodiktól a nyolcadik osztályokig alkalmazhatják a laptopokat az oktatás során. A pedagógus azért hozzátte: nem feledik a hagyományos tanítási módszereket sem.

A rendhagyó tanítási óra elején Katonáné Venguszt Beatrix polgármester köszöntötte a vendégeket: Nyitrai Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárát, Herczog Edit Európai Parlamenti képviselőt és Törő Gábor országgyűlési képviselőt.

Nyitrai Zsolt elmondta: örülne annak, ha a hét minden napján hasonló rendezvény vendége lehetne más iskolákban is. A kormány ugyanis széleskörű társadalmi párbeszédet követően 2014-ig szóló Digitális megújulás c. cselekvési tervet dolgozott ki, melynek fontos elemei az ehhez hasonló fejlesztések. Az alaptörvény is rögzíti a technikai vívmányok hasznosításának kötelezettségét – emlékeztetett az államtitkár -, ez pedig nagyon komoly hivatkozási alap lesz a mindenkori kormányok és a mindenkori ellenzék számára.

Herczog Edit képviselőnő uniós elnökségünk egyik legsikeresebb államtitkáraként jellemezte Nyitrait, majd a számítógép használatára bíztatta a jelenlévőket, diákokat és szülőket: ti már digitális bennszülöttek vagytok, beleszülettetek a modern eszközök mindennapi használatába. Tanítsátok meg a nagyinak és apunak is, hogyan kell használni ezeket az eszközöket – mondta a képviselőnő.

A térség országgyűlési képviselője, Törő Gábor is kifejezte örömét, hogy ilyen modern eszközök segítik az oktatást Csákváron.

A köszöntőket követően az Esterházy iskola diákjai interaktív tanóra keretein belül mutatták be, hogyan könnyítik meg a történelem-, biológia-, és matematikaoktatást a kiosztott tanulói laptopok.

A csákvári laptop-projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg, mintegy 53 millió forintból.

(A Fejér Megyei Hírlap nyomán.)