A felújított Markhot Ferenc Kórház átadását, valamint a megyeszékhelyet az autópályával összekötő M25-ös út építésének megkezdését nevezte 2017 legfontosabb eredményének egri rádióknak adott évértékelő interjújában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

TV Eger

2016 országos eredményei kapcsán az egyik legjelentősebb sikerként értékelte, hogy egyre több ember dolgozik Magyarországon: míg 2010-ben 12 százalékos, addig idén már csak 4,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez azt jelenti, hogy 700 ezer emberrel több embernek van ma állása, mint 6 évvel ezelőtt.

Közös sikerünk – folytatta -, hogy az összes nagy hitelminősítő intézet felminősítette hazánkat, így immár a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik az ország, ami azt jelenti, hogy hazánk erősödik, mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetnénk, mert sok teendőnk van még.

A 2017-es esztendőről kijelentette: ez az év adócsökkentés, a béremelés, valamint a családi támogatások éve lesz. Szólt arról, hogy a legfontosabb élelmiszerek áfája (így például a baromfihús vagy tojás) 27 százalékról 5 százalékra csökkent, s hasonló csökkentés történt tavaly a sertéshús esetében is.

Ugyanakkor a minimálbér 15 százalékkal 127 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 25 százalékkal, 161 ezer forintra nőtt! Csökkentek a munkaadók terhei is, hiszen a társasági nyereségadó 9 százalékra mérséklődött, ami így egyedülállóan alacsony, a legkisebb mértékű lett Európai Unióban.

További fontos eredmény, hogy havi 30 ezer forinttal nőtt a kétgyermekes családok által igénybe vehető adókedvezmény mértéke, mindez pedig 360 ezer forint pluszt jelent évente családonként. Jó hír az is, hogy 18 százalékra mérséklődött az internet általános forgalmi adója, míg több lett a rendvédelmi dolgozók, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, illetve a közigazgatásban dolgozók fizetése.

Visszatérve Eger és környékére Nyitrai Zsolt azt hangsúlyozta, szeretné megköszönni az itt élő választópolgárok támogatását. Hozzátette: nemrégiben képviselői beszámolót is megjelentetett Egerben és a környező településeken az elmúlt egy év alatt végzett munkáról, hiszen meggyőződése szerint nem elég négyévenként számot adni az eredményekről, tennivalókról. Egyértelmű, hogy Eger tovább épül és szépül: a vár egyre vonzóbb a látogatók számára, folyik a rekonstrukció, méltóképpen sikerült megünnepelni az ötvenhatos forradalom helyi eseményeit és hőseit, Eger egyetemvárossá vált, hiszen a jogszabályi környezet megváltoztatásával, az intézményi összevonások révén megalakult az Eszterházy Károly Egyetem.

A honatya interjújában kitért arra is, hogy figyelemre méltó eredmény az is, hogy sikerült az összes szerződést megkötni a város fejlesztésével kapcsolatban, a TOP-os pályázatok igen jó ütemben haladnak előre, így 2017-ben már minden építkezést el lehet kezdeni.

Ennek eredményeképpen – folytatta – az idei év egy igen különleges, sőt történelmi esztendő lesz az egri és Eger környéki beruházások tekintetében. Egyrészt végre hatalmas nehézségek leküzdése után az év első hónapjaiban befejeződik az egri Markhot Ferenc Kórház infrastrukturális megújítása. Ennek kapcsán szeretném megköszönni azoknak, akik támogattak e beruházás megvalósításában akkor is, amikor már sokan nem is hittek a sikerben – tette hozzá a képviselő.

Nyitrai Zsolt az interjúban bejelentette azt is: több évtizedes várakozás után kimondhatjuk, hogy megépül az Egert az M3-as autópályával összekötő M25-ös út! A beruházás 3 szakaszban valósul meg, ebből 2 szakasz várhatóan még 2018-ban elkészül – jelentette ki.